Klachten

Samen op zoek naar een passende oplossing

 

Problematiek

De mensen die naar NU∙NNU komen, zijn mensen met een verscheidenheid aan klachten. Denk daarbij aan stemming-, slaap- en/of spanningsklachten hebben. De klachten zijn uiteenlopend van depressie, burn-out, stress, trauma tot aan minder concrete of eenduidige psychische dan wel fysieke klachten. Deze klachten variëren van licht, matig tot zwaar. Hieronder een paar klachten uitgelicht.

Wanneer jouw klacht niet erbij staat, twijfel dan niet om contact op te nemen. Het wordt pas tijdens de intake en behandeling echt helder welke problematiek je daadwerkelijk ervaart.

Depressie

Een depressie laat zich in kort beschrijven als een ongewone somberheid en waarbij je nergens plezier meer in kan hebben gedurende twee weken of langer. Deze stemming gaat gepaard met problemen als verminderde eetlust, weinig tot geen energie, vermoeidheid, concentratie- en aandachtsproblemen, lichamelijke onrust en gedachten over de dood of zelfdoding. Kenmerkend voor een depressie is dat de klachten het dagelijks functioneren belemmeren en er sprake is van psychisch lijden.

Er zijn verschillende vormen van depressie. Die kunnen variëren van mild en zwaar. Hoeveel last iemand van een depressie heeft, hangt af in hoeverre de verschijnselen daadwerkelijk het dagelijks functioneren belemmeren.

Burn Out en Stress

Bij een burn out heb je lichamelijke en psychische klachten. Gevoelens van vermoeidheid, uitputting en onzekerheid staan sterk op de voorgrond. De klachten beperken je in je dagelijks functioneren op werk, thuis en/of je sociale leven. De klachten die gezien worden bij mensen met een burn-out zijn veelal identiek als bij een depressie. Je bent vaak lusteloos en somber. Je kunt ook last hebben van schuldgevoelens. Het is daarom lastig om deze twee goed van elkaar te onderscheiden. Het verschil ligt met name aan oorzaak van de klachten, waarbij langdurige mentale dan wel fysieke overbelasting bij een burn out past. Een depressie kan ook zonder overbelasting ontstaan. Verder speelt aanleg eerder een rol bij depressie dan bij een burn-out.

Lichamelijke klachten uiten zich o.a. in: extreme vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, darmklachten en duizeligheid.

Psychische klachten uiten zich o.a. in: piekeren, erg moeilijk ontspannen, opgejaagd voelen, prikkelbaarheid, somberheid, niet meer kunnen genieten van dingen, huilbuien, van forse vermindering van de cognitieve vaardigheden zoals concentratie, geheugen en aandacht, onzeker voelen en het ervaren van schuldgevoelens.

Ontwikkelingstrauma

Een ontwikkelingstrauma is een verzamelnaam voor klachten die het gevolg zijn van een traumatische of onveilige jeugd. Deze omgeving heeft invloed op hoe jij je verder als persoon ontwikkelt. Daardoor komt het veel voor dat een traumatische situatie in het volwassen leven, ook de onderliggende traumatische reacties en ervaringen oproepen uit de vroegere fases van je leven. De vroegere onveiligheid van angst, geweld en/of verwaarlozing liggen diep verankerd in het eigen lichaam, psyche en reacties.

SOLK (Somatisch Onvoldoende Verklaarbare Lichamelijke Klachten)

Iedereen heeft wel eens klachten die niet goed te verklaren zijn. Vaak gaan ze vanzelf over. Worden de klachten erger? Heeft u er lang last van? Maakt u zich zorgen? Of komen er andere klachten bij? Als er medisch is uitgesloten dat er iets aan de hand is, dan noemt de medisch wereld dit SOLK. Het zou dan psychosomatisch kunnen zijn, dat betekent dat de oorzaak van de lichamelijke klachten door psychische druk wordt veroorzaakt. Samen onderzoeken we welke psychische druk op de voorgrond staat, zodat we systematisch helder kunnen maken wat de triggers zijn en hoe psychische druk verlicht wordt.

Nieuwsgierig?

Laten we samen zoeken naar een passende behandeling.